icon-arrow-right
HomeNieuws HEEMwonen en Bouwbedrijven Jongen ondertekenen overeenkomst realisatie 114 appartementen in SUPERLOCAL projectgebied

HEEMwonen en Bouwbedrijven Jongen ondertekenen overeenkomst realisatie 114 appartementen in SUPERLOCAL projectgebied

Actueel

In Bleijerheide (Kerkrade) werkt HEEMwonen samen met gemeente Kerkrade en ondersteund door IBA Parkstad aan de circulaire gebiedsontwikkeling SUPERLOCAL. In het gebied waar voorheen vier hoogbouwflats stonden, komen zo’n 130 nieuwe woningen. De ambitie is om zoveel mogelijk materialen uit de voormalige hoogbouwflats te gebruiken voor de realisatie van de woningen en de inrichting van de openbare ruimte.

Jongen-59.jpg

114 ruime appartementen in de Voorterstraat

HEEMwonen en Bouwbedrijven Jongen ondertekenden gisteren de overeenkomst voor de bouw van 114 woningen in de flat aan de Voorterstraat, die in het SUPERLOCAL projectgebied ligt. De helft van de voormalige hoogbouwflat aan de Voorterstraat – die voorheen in totaal uit 100 woningen bestond – is gesloopt. Daar komt een nieuwe aanbouw voor terug. De andere helft van de flat blijft behouden. De helft die behouden blijft is volledig gestript en wordt grondig gerenoveerd. Hierbij was het voor Bouwbedrijven Jongen de uitdaging om er voor te zorgen dat de oude en nieuwe flat mooi op elkaar zouden aansluiten, met als voorwaarde het behoud van de oorspronkelijke kwaliteiten van het bestaande deel én het niveau van nieuwbouwkwaliteit te borgen.

Door de flat deels her te gebruiken, wordt maar liefst 1 miljoen kilo CO2-uitstoot bespaard, vergeleken met het bouwen van een nieuwe flat. Rond maart 2020 gaat de bouw van start. De verwachting is dat de woningen in het voorjaar van 2021 worden opgeleverd.

v2.PNG

Blikvanger voor Kerkrade

De Voorterstraat krijgt een icoonfunctie. Op de aanbouw komt een extra woonlaag, daardoor is de flat straks al van extra ver te bewonderen. Door een nieuw gedeelte aan te bouwen, is er meer ontwerpvrijheid. Een wens was om meer differentiatie aan te brengen in de flat. Voorheen waren alle woningen (nagenoeg) hetzelfde. Nu komen er zes verschillende woningtypes in de flat, geschikt voor verschillende gezinssamenstellingen.

Wat nog meer nieuw is ten opzichte van de voormalige flat, zijn de ruime balkons, een energywall met zonnepanelen op de gevel, zonnepanelen op het dak, meer contact met de omgeving door ramen in de gevels aan te brengen, de aansluiting op een gesloten waterkringloop, installaties zoals warmtepompen en een gemeenschappelijke ruimte met voorzieningen voor bewoners op de begane grond.  

De Voorterstraat is een ontwerp van Maurer United Architects. Zij lieten zich inspireren door de geschiedenis van het gebied dat zich kenmerkt door mijnbouw en voerden dat door in de architectuur. De helft van de flat die behouden blijft krijgt een donkere kleur, verwijzend naar de mijnbouw. Het aanbouwgedeelte symboliseert de toekomst en heeft een lichtere kleur. Dat zorgt voor een mooi contrast tussen het te behouden en nieuwe gedeelte, waarbij de oorspronkelijke flat herkenbaar blijft.

 

V.PNG

Slim omgaan met water

In het SUPERLOCAL-gebied is slim omgaan met water een speerpunt. Dat geldt ook voor de woningen, die allemaal worden aangesloten op de gesloten waterkringloop die in het gebied komt. In de woningen komen toiletten die slechts 1 liter water per spoelbeurt verbruiken. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de bewoners. Een gescheiden riool gaat zorgen voor twee afvalwaterstromen: grijs en zwart water. Zwart water komt uit het toilet en uit de voedselrestenvermalers die op elke verdieping komen. Na verwerking levert dat biogas en meststoffen op. Het water uit de keuken, badkamer en wasmachine is grijs water. Dat water wordt via een helofytenveld gezuiverd en infiltreert in de bodem. Hemelwater wordt opgevangen en op locatie gezuiverd. De komende jaren wordt onderzocht of dit water gezuiverd kan worden tot drinkwater.

 

Samen duurzaam wonen

Op de begane grond van de Voorterstraat komt ruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Op deze plek, in het hart van het SUPERLOCAL-gebied komen gemeenschappelijke ruimtes, een keuken en een plek om samen te eten. Ontmoeten, sociale interactie en samen komen staan hier centraal.

De precieze invulling van de gemeenschappelijke ruimtes is nog open. Toekomstige bewoners mogen meedenken over de invulling. Als de woningen klaar zijn is het de bedoeling dat de bewoners de voorzieningen in deze ruimte zelf gaan beheren.              

Toekomstige bewoners gezocht voor SUPERLOCAL Bleijerheide

Er komen minder woningen in het SUPERLOCAL-gebied. Voor de oorspronkelijke 400 woningen komen 130 woningen terug. Dat betekent meer ruimte om te wonen en te leven. Het project draagt zo, naast duurzaamheid, bij aan meer woon- en omgevingskwaliteit.

Woningcorporatie HEEMwonen, de verhuurder van de woningen, is op zoek naar toekomstige bewoners die zich aangesproken voelen door het SUPERLOCAL-project. Mensen die vanuit duurzaamheidsoverwegingen in deze vernieuwende buurt in Bleijerheide willen wonen en willen bijdragen aan een plek waar het prettig samenleven is. Geïnteresseerden kunnen een motivatieformulier invullen op de website van het project: www.superlocal.eu/wonen.

Meer weten?

ilt u meer weten over SUPERLOCAL? Ga dan naar www.superlocal.eu en/of de Facebook-, Twitter-, en LinkedInpagina van het project.

Binnen de Europese UIA-subsidie werken de volgende partijen samen:

footer 2

Nieuws

Meer nieuws

Primeur: circulair woningconcept ontwikkeld binnen SUPERLOCAL-project

Recent is de laatste fase van het circulaire bouwproject SUPERLOCAL van start gegaan. Op dit moment worden in opdracht van...

Gerelateerde informatie

+