icon-arrow-right
HomeNieuws Circulaire economie stap dichterbij door materialenpaspoort op Fellenoord 15

Circulaire economie stap dichterbij door materialenpaspoort op Fellenoord 15

Actueel

De metamorfose voor het Eindhovens kantoor is vooruitstrevend, slim en BREEAM**** excellent. Bij de oplevering beschikt het kantoorpand over een Madaster Materialenpaspoort wat in de toekomst bevorderend is voor de circulaire economie. VolkerWessels is al vanaf de start als één van de ‘founding fathers’ betrokken. Bouwbedrijven Jongen past het materialenpaspoort voor het eerst toe op project Fellenoord 15 te Eindhoven. 

gebouwenpaspoort.jpg

Afval krijgt een identiteit

Grondstoffen zijn schaars, wat betekent dat we er zorgvuldig mee om moeten gaan. We delven grondstoffen, maken daar goederen van, en die goederen worden gebruikt, verbruikt en vervolgens grotendeels weggegooid – einde verhaal. De gehele keten draagt bij aan dit systeem: ontwerpers, bouwers, producenten en investeerders. Dat betekent dat de consequentie van consumptie binnen dit systeem vrijwel altijd hetzelfde resultaat heeft: afval. Afval is materiaal dat in de anonimiteit terecht komt. Veel afval wordt verbrand, maar dat is eigenlijk een ‘crematorium voor grondstoffen’. Door alles een identiteit te geven en dus te documenteren - een zogenaamd paspoort te geven - kunnen we dat voorkomen. Vandaar dat het Masdaster materialenpaspoort - een soort bibliotheek - voor de hele vastgoedwereld beschikbaar is.

MADASTER-materialenpaspoort-maakt-weg-vrij-voor-bouwcultuur-zonder-afval-966x484.jpg

In het Madaster Materialenpaspoort wordt vastgelegd waar welke materialen in het gebouw zitten, de hoeveelheid hiervan en de waarde van de materialen. Ook kan er informatie over circulariteit en demontage in worden opgeslagen. Door materialen te documenteren en deze informatie voor iedereen toegankelijk te maken, blijft de identiteit van de materialen behouden en blijven materialen traceerbaar. Madaster heeft dus als doel om afval te elimineren door materialen een identiteit te geven. Zo wordt het hergebruiken van materialen en minimaliseren van het afval eenvoudiger, kosten en grondstoffen bespaard. Het Madaster Materialenpaspoort biedt een fantastische basis voor een circulaire economie.

 

Bouwbedrijven Jongen maakt Nederland weer een stukje duurzamer!

Bouwbedrijven Jongen past het materialenpaspoort voor het eerst toe op project Fellenoord 15 te Eindhoven. Alle toegepaste bouwonderdelen vindt je in details terug; van de gevels, vloeren, toiletten, tot aan de kranen en sluitwerk. In het Materialenpaspoort van de Fellenoord 15 is maar liefst 524.000 kilo staal verwerkt. Dat is enkel nog het staal van onze staalleverancier die de balken, liggers, bouten en schroeven levert. Alle wapening in de betonvloeren en borstweringen vallen daar buiten. Dit materialenpaspoort maak Nederland weer een stukje duurzamer!

Nieuws

Meer nieuws

Fellenoord 15 ontvangt 2e prijs 'Best presterende bouwproject 2019' van Bewuste Bouwers!

Tijdens de Bewuste Bouwers Boost - de jaarlijkse kick-off van stichting Bewuste Bouwers - zijn de Best Presterende...

+